Nyttige tipps

Planlegg i god tid

Du bør begynne å planlegge flyttingen seks uker i forveien. Fastsett datoen og sett opp en liste over alt som skal ordnes, gjerne med en tidsplan for hva som skal gjøres når – og hvem i familien som har ansvaret for at hvert punkt gjøres. Heng opp lista på kjøleskapet, og kryss av når hvert punkt er utført. Ingenting kan måle seg med den deilige følelsen av å ha kontroll!

Ha nok kasser

Flytteesker

Fem uker før flyttedagen bør du begynne å samle kasser og annet du trenger for å pakke i. Spør etter kasser i butikken, og ta en runde for å høre om familie og venner har kasser liggende fra forrige gang de flyttet.

Mange har boden full av flatpakkede kasser de er glade for å bli kvitt … En tommelfingerregel er at du alltid trenger flere kasser enn du tror.

Om dere er en familie på fire og har et hus på 150 m2, vil dere for eksempel trenge ca. 40 flyttekasser.

Spør også etter bobleplast som skal kastes i butikkene, og begynn å spare opp gamle aviser for å pakke rundt skjøre ting.

Sorter før du pakker

Jo mer orden dere har i sysakene, jo enklere blir det å flytte til et nytt hus. Fire uker før dere forlater deres gamle rede, bør det tas en skikkelig ryddesjau. Sorter ut alt som skal kastes eller gis bort, så starter dere den nye tilværelsen med mindre rot og kaos.

Ikke glem boder, loft, kjeller og garasje. Rydd i alle skap og skuffer, og få oversikt over hva dere har og hva dere eventuelt trenger mer av (nye eller andre typer møbler).

Pakk oversiktlig

Pakk samme type ting i samme esker, og sørg for at de er fra samme rom også. Det gjør det hele mer oversiktlig. Pass på at kassene ikke blir for tunge – fyll ikke bokkassene helt opp, eller sørg i det minste for å mikse innbundne bøker med lettere pocketutgaver. Bruk gjennomsiktige plastsekker eller bager til å pakke ting som klær og dyner. Da ser du med ett blikk hva som er inni posen, og det sparer deg for mye bry når du skal pakke dem opp igjen.

Merk alt godt

Bruk kraftige tusjer, gjerne i ulike farger for hvert rom, til å beskrive innholdet i kassene. Vær så nøyaktig som mulig. Skriv stikkord både på toppen og én av sidene,så er det lett å finne ut hvilken kasse som inneholder hva, uansett hvordan de stables. Gå til innkjøp av en kraftig tape som kan skrives på, slik at du også får merket hva kofferter, bager, poser og lignende inneholder.

Meld fra om adresseforandring

Du er pliktig til å melde ny adresse til Folkeregistreret senest åtte dager etter at du har flyttet. Men det er ikke nok å melde ifra bare Folkeregisteret eller til Posten:

Adresseforandring er det som oftest henger igjen og skaper irritasjon etter en flytting. Ta en kikk på hvem du betaler regninger til i nettbanken. Dette bør gi en god indikasjon på hvem du bør sende flyttemelding til.

– Selv om du får ettersendt posten din, betyr jo ikke det at alle finner deg automatisk. Det er bare bankene som oppdaterer adresser via Folkeregisteret.

Flytt strøm, TV og bredbånd

Skal du bestille ny fastlinje, kabel-tv eller bredbånd, vær oppmerksom på at dette kan ta tid, så sørg for å melde fra om flytting eller nye abonnementer en måneds tid før flyttingen. Husk å få flyttet avisabonnement på aviser og blader før du flytter – så er alt i orden når du kommer til den nye boligen.

Ikke flytt deg sliten

Stressfriflytt

Ikke flytt deg sliten. Husk at flytting er slitsomt og stressende nok i seg selv om du ikke skal stå for all sjauing selv også. La Follo Flytt ta flyttingen for deg og opplev en stress fri flytteprosess.

Flyttevask av din gamle bolig tar også tid og krefter, og er noe du med fordel kan sette bort til Follo Flytt.

Trenger du mellomlagring?

Hvis du for eksempel skal pusse opp den nye boligen før du flytter inn med alt pikkpakket, kan det være greit å ha lagerplass i mellomtiden – du kan klare deg med forbløffende få ting nokså lenge dersom du bare planlegger godt hva du trenger i denne perioden.

Follo Flytt har også mulighet for å mellomlagre tingene dine i korte eller lenger perioder.

Pakk inn ting du er redd for:

Vær ekstra forsiktig med skjøre gjenstander. Pakk dem godt inn i for eksempel bobleplast, og sørg for å merke kasser med knusbare ting i seg.

– Det kan også være en god idé å dele inn flyttelasset i ting som tåler en trøkk og mer sårbare ting, slik at flyttefolkene vet når de skal kjøre og håndtere ekstra forsiktig. Selv om du har sørget for forsikring, er det ikke alle eiendelene dine som er lette å erstatte – arvegods har for eksempel høy affeksjonsverdi som du aldri vil få igjen med økonomisk kompensasjon.

Er du forsikret?

Sjekk forsikringene dine og se om du allerede er forsikret i flytteprosessen. Noen skadeforsikringer og innboforsikringer gir deg også dekning når du skal flytte, og dekker skader opp mot  100 000 kroner.

Pakk en starteske

Når alle tingene er på plass i deres nye hjem, blir det lett litt kaotisk. Sørg for å ha pakket det mest nødvendige i én kasse, så som vannkoker, kaffe, dopapir, fjernkontroll, noen kopper og tallerkner pluss mat som er lett å tilberede.

Alle familiemedlemmer bør også pakke en lett overnattingsbag med klær og toalettsaker og annet dere trenger for det første døgnet i det nye huset.

Få opp navnet

Sørg for å ha bestilt skilt og merking til dør, postkasse og eventuelt ringeklokke i god tid før dere flytter inn, slik at dere slipper å henge opp en hastig nedskriblet post it-lapp de første dagene i deres nye hjem.

Lykke til med flyttingen!